#79 - maart 2023

Kevin Amendt - De afdaling in een waterput in de Kerkstraat de Zichen

In het jaar 2016 benaderden de bewoners van Kerkstraat 75 in Zichen de Dienst Groeven van de gemeente Riemst met een aantal vragen over een waterput in hun woning. De belangrijkste vraag was of het mogelijk was dat de waterput in het verleden tevens dienst had gedaan als schacht van een ondergrondse mergelgroeve. Besloten wordt een onderzoek in te stellen en de waterput nader te verkennen. In zijn artikel beschrijft de auteur het resultaat van dit ongewone onderzoek.

Hans Ogg, Rob Habets, Carlo Sijben - Witter / Witten steijn uit Canreberghe ANNO 1418

De afgelopen twee jaar zijn de auteurs intensief bezig geweest met de voorbereiding van een publicatie over de ontginningsgeschiedenis van de St.-Pietersberg. Tijdens dat archiefonderzoek werden grote hoeveelheden archiefstukken doorgenomen; sommige bleken nuttig voor hun onderzoek, de meerderheid was dat niet. Maar er zitten in die ‘onnutte’ archiefstukken soms juweeltjes op een ander gebied. Dit artikel gaat op enkele daarvan in en geeft tevens een verklaring van de term 'witte steen'.

Patrick Semmeling - Een hernieuwde kijk op Cousin

In SOK-Mededelingen 10 beschreef Ed de Grood reeds het verhaal over de verdwijning en dood van Cousin in een van de groeven onder het plateau van Caestert. En in SOK-Mededelingen 21 schreef Ton Breuls over de grafkelder van Loisel in Valkenburg. Dit artikel is hierop een klein addendum. Het beschrijft een nog niet eerder vermelde relatie tussen de grafkelders te Caestert en Valkenburg en geeft tevens enkele nieuwe inzichten over de (fatale?) relatie tussen Cousin en Lieske Veugen.

John Knubben - "'t woare die van Sloeze!!!": Diefstal van een flinke partij mergelblokken

In de 18e-eeuwse rechtbankverslagen van Zichen en Zussen vond John Knubben een verslag van de diefstal van een flinke partij mergelblokken die leidde tot een dik pak rammel. Het artikel begint met de klacht van ene Lenaers over de diefstal van de mergelblokken. Op dezelfde dag werd door een zekere Willem van Nivelle gemeld dat hij flink mishandeld was en dat hij daarom een aanklacht indiende. Niet geheel toevallig bleek de dader van deze mishandeling eveneens betrokken te zijn bij bovenvermelde diefstal.

Guido Thijs - Een Brandenburgse soldaat in de Jezuļetenberg

Toen de Jezuļetenberg wegens de covid-maatregelen tijdelijk voor bezoekers was gesloten, gaf dit Guido Thijs de mogelijkheid en de tijd om de talloze andere opschriften en tekeningen eens te bekijken, die anders licht over het hoofd worden gezien. Zo viel zijn oog op een tekst over een in 1914-1915 gewond geraakte Duitse soldaat van het 3e Brandenburger Regiment. Dat voedde zijn nieuwgierigheid en hij ging op zoek naar verdere informatie. Bevat ook een foto van de ingang van de "Cinq Piliers" te Dreslincourt, Frankrijk.

Ton Breuls - De Dikke Jan is een werkman ą la bonheure

Van blokbrekers wordt al gauw het beeld geschetst van hardwerkende sobere mannen die een karige boterham trachtten te verdienen. Maar bij het schaarse licht van olielampjes speelde zich wel eens wat af waar bijvoorbeeld moeder de vrouw of mijnheer pastoor niet zo gelukkig mee kon zijn. De auteur zette een hele serie ludieke opschriften in de grote Berg van Zussen met betrekking tot ene Jan Lenaerts, blokbreker rond 1850, op een rij. In het artikel komt er een ander beeld naar voren dan van een vrome hardwerkende man.